Noutăți de la Milano 2017

Încă o dată, atenția industriei de design și a presei din lumea întreagă s-a axat în primăvara acestui an pe Milano, prin ediția din 2017 a Salone del Mobile, care a atras aproximativ 350.000 de vizitatori. Acesta este locul unde sunt expuse viitoarele tendințe din domeniul designului care vor fi preluate la nivel global pentru următorii doi ani, unde mărci renumite și designeri în curs afirmare se întâlnesc în centrul aglomerat al orașului. Echipa noastră de design din cadrul companiei a vizitat târgul și a adunat o mulțime de noutăți asupra viitorului designului. Iată primele șase tendințe care au definit salonul.

Culorile calde

Tendința pentru metalele calde, atât de evidentă în cadrul ediției de anul trecut, a continuat în anul 2017 cu o putere sporită. Alama, cuprul și aurul roz au fost toate în centrul atenției, adesea utilizate pentru elemente de detaliu alături de alte materiale tactile, cum ar fi lemnul și porțelanul. Unii designeri au dus mai departe trend-ul anul acesta, concepând elemente întregi din cupru, cum ar fi dulapul din cupru Nika Zupanc pentru De Castelli, un set de fronturi cubice precise din metal, fiecare având o cheie în formă de inimă.

Photo left Nika Zupanc for De Castelli www.decastelli.com, Photo credits: Massimo Gardone
Photo right: GROHE Allure Brilliant in warm sunset

Rozul milenar

O culoare nu doar a anului 2017, ci una care pare să definească o generație întreagă, Millennial Pink este tonul plăcut și crud aflat la mai polul opus față de rozul gumei de mestecat - bubblegum. A fost prezentă în cadrul întregului târg, fie că a fost folosită pentru tapițeriile elegante de la Sé, fie alăturată cu roșul aprins, pentru un aspect modern. Sistemul de duș independent, pentru amenajări în aer liber, al GROHE a dus această culoare în grădină, în timp ce showroom-ul celor de la Cassina a fost chiar pictat în această nuanță, folosindu-l ca fundal cald și neutru.

Photo credit left: Attilla Hartwig GROHE Essence Stand-alone shower
Photo credit right: Le Refuge The Invisible Collection

Piatra și Marmura

Marmura, care a reprezentat principalul material pentru blaturile de masă și bazele de lămpi anul trecut, a fost văzută pe multe alte tipuri de suprafețe în 2017. Alte pietre de vârf au apărut, granitul oferind astfel muchii mai dure, dar totuși luxoase, în timp ce Meridiani au expus mese de marmură cu picioare metalice, adăugând o notă caldă ambientului. Imaginea de ansamblu este una luxoasă, dar conferă și un sentiment de durabilitate în aceste momente de incertitudine.

Photo credit: MERIDIANI, SHINE - ABEL console, Designer ANDREA PARISIO

Designul responsabil față de resurse

Pe lângă trend-urile luxoase, brandurile au îmbrațișat tot mai mult necesitatea conservarii resurselor prețioase la târgul din acest an. Multe produse prezentate au fost proiectate pentru a fi produse în serie din materiale reciclate. Colecția 1Inch de la Emeco, proiectată de Jasper Morrison, este compusă din mese și scaune cu cadre reciclate din aluminiu și din diverse materiale reciclate pentru blaturi. EcoPixel, o companie specializată în materiale plastice reciclate, a arătat cât de viu și modern ar putea să arate un viitor reciclat cu Chaise Longue „ALEX” proiectat de Atelier Mendini.

Photo credit: “Chaise Longue ALEXby Atelier Mendini made of ecopixel sustainable material www.ecopixel.eu”

Locuințele inteligente

Un subiect fierbinte al acestei ediții, tehnologia domestică se dezvoltă în continuare în mai multe moduri. Am observat o tendință pentru tehnologia incorporată, elemente atât inteligente, cât și frumoase, produse precum televizoare și sisteme audio proiectate să arate mai mult ca mobilierul, integrându-se perfect în amenajarea locuinței. În același timp, iluminatul este un element esențial în ascensiune în tehnologia smart home, cu Ikea Home Smart și Flos Smart Control, realizând controlul de la distanță pentru iluminarea locuinței mai natural, într-un mod inteligent și mai intuitiv. De asemenea, noul nostru produs lansat, GROHE Sense, un sistem inteligent de monitorizare a apei proiectat pentru detectarea scurgerilor, indică calea spre casa inteligentă a viitorului.

All about GROHE Sense